Nieuwe formulering van fluorvrije additieven voor draagbare brandblussers redt levens zonder milieuschade

Tisselt, België, 1 juni 2021 – Nu steeds meer landen wereldwijd het gebruik van blusschuim met fluor verbieden, lanceert Incendin, een toonaangevende ontwikkelaar van chemicaliën voor de brandveiligheidssector, FFX®: een assortiment fluorvrije additieven voor draagbare brandblussers.

Branden in woningen, kantoren, publieke ruimten en industriële gebouwen zijn de oorzaak van enorm veel menselijk leed en verwoestingen. Volgens Fire Safe Europe, de Europese vereniging voor brandveiligheid in gebouwen, komen in Europa jaarlijks ruim 4000 mensen om het leven door branden. Het duurt bovendien gemiddeld slechts drie minuten voor een brand een volledige ruimte inpalmt.

Toenemende behoefte aan duurzaam blussen

Krachtige draagbare brandblussers zijn een belangrijke troef om te voorkomen dat beginnende branden uit de hand lopen. Blusmiddelen op basis van water krijgen vaak de voorkeur boven poederblussers aangezien ze het zicht niet belemmeren en minder nevenschade veroorzaken. Waterblussers bevatten echter vaak fluor, dat een van de ‘eeuwige chemicaliën’ genoemd wordt omdat het zich in het milieu ophoopt en niet biologisch afbreekbaar is. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor allerlei organismen en (dier)soorten, waaronder ook de mens.

De voorbije twintig jaar zijn steeds meer landen wereldwijd zich bewust geworden van de negatieve gevolgen van fluor voor het milieu. Jaarlijks worden er miljoenen brandblussers geproduceerd. Inmiddels wordt algemeen erkend dat er een duurzaam alternatief moet komen dat de menselijke gezondheid respecteert én efficiënt branden blust. Er bestond echter nog geen alternatieve technologie met dezelfde goede bluseigenschappen als fluor.

Dr. Saïd Rachidi – R&D Director bij Incendin

Doorbraaktechnologie voor een veiligere en groenere omgeving

“Na tien jaar onderzoek en innovatie heeft Incendin nu een oplossing ontwikkeld om branden op de meest efficiënte en ecologische manier te bestrijden en te voorkomen. Dankzij een gezamenlijke R&D-inspanning van drie voormalige concurrenten is er een doorbraak bereikt in de prestaties van fluorvrije wateradditieven voor draagbare brandblussers. Met FFX® zijn we erin geslaagd een assortiment duurzame, uiterst krachtige blusmiddelen te ontwikkelen en onze visie van een veiligere en groenere omgeving te realiseren”, aldus Tom Paemeleire, CEO van Incendin.

FFX® is duurzaam én krachtig

“We zijn deze uitdaging aangegaan met onze klant in gedachten. We wilden niet alleen een product zonder fluor aanbieden, maar een krachtige, duurzame en biologisch afbreekbare oplossing die tegelijk zo veilig mogelijk zou zijn. De technologie van FFX® voldoet aan al die vereisten en meer”, bevestigt dr. Saïd Rachidi, R&D Director bij Incendin.

FFX® is getest met vele soorten draagbare brandblussers en heeft bewezen minstens even goed te zijn als bestaande blusmiddelen op basis van fluor. In tegenstelling tot producten die fluor- en siliconentechnologie bevatten, wordt FFX® hoofdzakelijk gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen, die noch tijdens de productie noch tijdens het gebruik schadelijke stoffen zoals PFOS, PFOA, PFAS of siliconen bevatten of afgeven. Deze baanbrekende technologie combineert fluorvrije, biologisch afbreekbare en duurzame brandblusmiddelen met uitstekende prestaties.

Over Incendin

Incendin is een toonaangevende ontwikkelaar en producent van krachtige en milieuverantwoorde chemicaliën voor de brandveiligheidssector. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in België en ontwikkelt en produceert oplossingen voor passieve (brandvertragende en brandbestendige materialen) en actieve (brandblusmiddelen) brandwering.

Contact

Tom Paemeleire, CEO
+32 499 54 93 68
tom.paemeleire@incendin.com

www.incendin.com
https://youtu.be/eeXz2ZDBDLQ